Eduroam® (educational roaming) je besplatan servis AMRES-a i JUNIS-a za pristup Internetu. Ovaj servis je realizovan u okviru evropske TERENA inicijative i kroz međunarodni GÉANT projekat u kojem učestvuju evropske akademske i istraživačke mreže.
Korisnici eduroam servisa JUNIS-a su zaposleni i studenti u obrazovnim  i naučno-istraživačkim institucijama Univerziteta u Nišu.
Ovaj servis omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju korisnici servisa. Potrebno je samo pre prvog korišćenja servisa podesiti korisnički uređaj, najčešće je potrebno instalirati odgovarajući klijentski program.

Korisnici koji imaju korisničko ime i lozinku dobijene u svojoj instituciji mogu pristupiti Internetu sa bilo koje eduroam pristupne tačke u okviru JUNIS-a/AMRES-a, ili sa pristupnih tačaka širom Evrope i sveta i to korišćenjem svog bežičnog uređaja (laptop, smart mobilni telefon, PDA, itd.).
Osim dobre pokrivenosti unutrašnjih prostorija zgrade univerziteta, uspešno je realizovan i projekat pokrivanja šire površine ispred zgrade Univerziteta. Tako da korisnici eduroama mogu da koriste besplatan internet na širokom području oko zgrade Univerziteta. Tom površinom je  obuhvćen jedan deo centra grada, deo parka ispred gradske skupštine, veća dužina Nišavskog keja, kao i deo Niške trvrdjave i celokupni park ispred univerzitetske zgrade.


Projekat je realizovan programiranjem i postavljanjem pristupne tačke (access pointa) ,na spoljašni zid drugog sprata zgrade Univerziteta, koji emituje signal eduroama preko šest antena od koji po tri rade na frekvencijama od 2,4 GHz i 5GHz, pružajući mogućnos povezivanja šireg opega korisnika koji poseduju primo-predajne uredjaje koje rade na ovim frekvencijama. Pristupna tačka  je žičano povezana preko postojeće LAN infrastrukture na već postojeći kontroler za bežične uredjaje i RADIUS server koji obezbedjuju usluge eduroama.


Za gore navedeni projekat izvršeno je snimanje bežičnog signala eduroma na navedenim lokacijama. Snimanje je vršeno profesionalnim programom za snimanje bezičnih mreza NetSpot koji podržavaju ios operativni sistemi.


U daljem prilogu možete videti slike koje prikazuju različite karakteristike signala eduroama: jačinu signala, odnos signal-šum, odnos signal-interference i nivo šuma

thumb eduroam jacina signalathumb eduroam odnos signal sumthumb eduroam odnos signal interferencethumb eduroam nivo suma