Sve veća prodaja tablet računara i smart telefona uslovila je da svi mi koji se bavimo kreiranjem web sajtova i web servisa našim korisnicima ponudimo odredjena rešenja koje će se prilagodjavati uredjajima sa kojih naši korisnici pristupaju.


Interesantan podatak je da 2012. godina bila godina u kojoj je po prvi put od 2001. zabelezen pad prodaje PC racunara. (http://www.slashgear.com/pc-sales-to-decline-in-2012-for-the-first-time-in-11-years-10251339/)

Takodje, na osnovu analize i praćenja posećenosti sajta Univerziteta u Nišu primetili smo da je broj posećenosti sa mobilnih platformi (uključujući i tablet računare) u 2012. porastao za oko 400% u odnosu na 2011. i sada iznosi nešto manje od 7% ukupne posećenosti našeg portala. Uz pretpostavku da su većina JUNIS-ovih korisnika ujedno i korisnici usluga web portala Univerziteta u Nišu, a nakon održanih sastanaka, odlučili smo da JUNIS-ov sajt bude prilagodjen prikazu na ovim uredjajima.   

U medjuvremenu je i JOOMLA CMS za koji smo se opredelili da bude platforma kojom ćemo da pokrivamo naše univerzitetske web potrebe, lansirala verziju 3.0 koja je uz pomoć Bootstrap-a pokrila veći deo responsive funkcija, sto je bio još jedan od razloga da krenemo u "avanturu" zvanu Responsive Web Design, umesto da pravimo zasebne aplikacije za gore pomenute platforme.

Šta je Responsive Web Design (RWD)

responsive web designRWD korsiti „media queries” kako bi prepoznao rezoluciju uredjaja i prilagodio izgled sajta. Fleksibilne slike i fluidni grid se prilagodjajvaju uredjaju sa koga pristupate.

Ukoliko sada čitate ovaj članak u web browseru, promenite veličinu vašeg browsera. Primetićete kako se veličina menija menja, kako se slike i font prilagodjavaju novoj velicini browsera i kako se grid menja.

Prednost ovako napravljenog sajta je da se sajt izradi samo jednom a da pokrije veliki spektar različitih uredjaja, stavljajući naše korisnike i njihove potrebe na prvo mesto.